Atas nasi lemak sotong from Delicious Cafe. RM15 per plate. Ok lah..banyak sambal sotongnya and sesungut pun ada. But I agak-agak juga makan coz nowadays I need to be cautious with my food. Nanti trigger gastrik. Dan bila gastrik menyusul la si migraine. Sotong sudah dikenal-pasti salah-satu penyebab. The lists of food yg pembukar gastrik cum migraine are as follows (ini notes kepada kawan yg akan membawa akak makan):
1. Sotong
2. Nenas (sayangkan...padahal my fav food ni!)
3. Teh yg expire yg pahit dan tanpa susu , I mean teh yg sudah 2, 3 kali kena bancuh
4. Segala jenis jeruk (mangga etc etc...the preservatives ada sejenis enzyme or chemical yg trigger G & M)
5. MSG - ini paling o. Mi sup pipin kalau i eat memang banyak msg@wichin. Confirm muntah lepas eat.
6. Lada (tapi boleh sikit sikit la)
7. Cheese - ini kalau terlebih la. Kalau sikit-sikit ok.
Overall yg paling bisa adalah MSG, sotong dAN nenas. How ironic kan, when nenas and sotong are among my 2 fav fpood in the world.
Cubaan membuat kek pisang. I used pisang emas and honey and flour only. Healthy konon tanpa sugar. Not bad o.Sedap coz pisang emas memang sedap kan. Must make sure the pisang betul-betul masak. Jgn yg masak alang-alang nanti kelat.
4 comments:
kak,kalo kakak dtg cni sy bwk makan angin jak lah..hahahaha..byk btl mo d ingat apa yg kakak inda buli mkn..btw,rindu sma kakak ni...lamanya nda jmpa!!!huhu
hahahahaha!...kelagi jua banyak NO NO!.....tapi biasalah, makin beumur makin banyak pantang larang makanannya!..hehehehehehe
mati jua mahal kupinya!..RM20 secawan???...kek spannya looks nyaman!
Nanas dan sotong..nanas dan sotong..ok, itu yg paling no-no ingredient. Lagi, cerewet juga perut kau ni, teh 2x pakai pn dia tau!
Kek pisang u nampak menjadi betul kan, tahniah.
Hahahaha ogy kita pi makan angin ja ah.
Mbok- awu makin berumur makin bnyk pantangnya! Memang be labih mahal kopinya kan.Eksyen ja but inda nyaman
M- sotong masak nenas inda la boleh kan.kek pisang tu first and last la aku buat.i surrender bab pembersihan brg brg baking tu
Post a Comment