Tuesday, December 15, 2009

Class of 89'

12.12.2009, mini gathering of school friends, class of 89' SBPL. It was super super fun. Loads of laughter. So so very very relaxing and a release to be able to laugh that loud. The last few weeks had been a very hectic period. Juggling so many things at the same time. I'm so grateful for the divine covering and strength to asist me to stay afloat and sane. When the going gets tough we turn to Him for strength.

Have a very very merry christmas u'ol!!!


Wednesday, December 9, 2009

Calm


Silent night, holy night, all is calm, all is bright....(baca sambil menyanyi).




Kueh time christmas carols. Kueh angkoo dari kedai X (Si sri tau tu apa nama kedai). Ok ok ja rasa dia. Cuma warning kepada yg memakai gigi palsu yg gam gigi sudah loose. Baik jgn dimakan coz karang tertinggal the gigi di kueh. Agak melekit dan "bergetah" kueh nya. Ada lagi satu kueh, kueh karipap, sI elly punya karipap inda sempat gambar, laju habis. Karipap si Elly setakat ini karipap paling sedap di dunia i pernah try seumur 37 tahun I hidup!

Monday, November 30, 2009

Reflection


.......'m so tired.....

A New Beginning......

A new beginning? Perhaps....The old is being washed away, and the new is emerging.....

Monday, November 23, 2009

Monday, November 16, 2009

Udang & Siput

I was invited for Murdun's birthday lunch at Gayang. Meriah makanan kami - udang rebus, siput tarik, ikan merah stim, sayur brokoli (gagal tapi - bida rasa dia). Paling i suka the stim fish. Super fresh.
I m not sure wht happened to my tastebud. Tapi mcm keseronokan makan sudah kurang (statement berani mati!), but masih boleh kasi habis setengah ekor ikan la juga. Betul o pepatah my father. Dulu-dulu he used to say time muda-muda makan ja apa yg mau makan, time tua bila lidah sudah tebal, inda berapa sudah rasa nikmat makanan. Uwahaaaaaaa sob sob sob i think my lidah sudah menuju ke alam "lidah tebal".


Ini adalah kawan-kawan baru yg sudi menjemput I join their lunch. Si Ranni, Liah dan Siti. Si Murdun (baju sleeveless) kawan laaaaaammmaaaa suda.


Friday, November 13, 2009

8 days

Mcm banyak betul benda mau dikasi siap. It feels like bertingkat-tingkat the load mcm gelas di atas (hahahaha). We have only 8 days to finish all. Age is catching up..semangat mau kasi siap as much as possible sangat tinggi, but sampai jua saturated point. The brain simply refuse to cooperate and mr migraine datang to say hello....till later all. Take care.

Thursday, November 12, 2009

Ciptaan Bagus

My new fav thing is the pengikat rambut ala wayar telefon. Pandai o the pencipta. Its light and tidak bikin bengkok rambut. Lapik meja toile - a new addition to "roses archive".

Today kami ada kursus komputer. Aku pening the cikgu suka ulang-ulang ayat.

Monday, November 9, 2009

Season of Change

The wind of change is inevitable. And one couldn't help but put some resistance to it. As of now, what one can do is to hold on to the Lord, and hope that jgn terlampau kuat the angin sampai kitani pula terbang dan tehampas di kayu sampai napatai kan.

Tuesday, November 3, 2009

Roses for the sick body

The health front is not so excellent nowadays. Bepenyakitan betul. Hingus dan flu dan demam. Last week was the worst. But di sebalik hingus dan demam, ada benda yg menceriakan. To add to my vintage print collections, 3 kain baru being added. I love the softness and dainty prints of the fabric. Ubat untuk mengembirakan badan yg lemah.

Monday, October 26, 2009

Baju Tradisi vs. Structured Skirt

Owen is happy with his Dusun warrior baju. Utk konsert tadika graduation dia. malar dia cerita dia mau menari shuffle, tapi tak kan dgn baju tradisi kan. The aunty thinks he is so grown up in his costume.

This maxi skirt seriously a bargain. Terjumpa di Tamu Kinarut for only RM3.50!!! Astaga, kena curi dari jemuran kali ni kan. Tapi i tau suda kenapa kena jual, ada clorox stain di bahagian atas, thus ada discoloration. Takpe, i ll ask Emily the tailor to taruh beads atau wrap dgn black lace to cover the discoloration. I really like the structure ala-ala kipas bahagian bawa. Super super happy I. Saiz pun ngam-ngam muat o. Now mau kena cari top for this skirt.

Friday, October 23, 2009

Penyejuk Hati

Today suffering frm migraine . Need to cheer self up. A pic. tht sure bikin hati si aunty tersenyum. Owel with his fav pj kereta. Bujang sudah o dia. Makin steady sudah dia berjalan.

Tuesday, October 13, 2009

A season to be jolly, tra la la la la

A glimpse of new Christmas things for this year. Inda sabar aku mau put up Christmas decor.

Friday, October 9, 2009

Hari Raya

Zakir buat Hari Raya Open House nya khas utk bahagian kami di kedai Arab di Jesselton Point. Initially I was sceptical on the food, takut ku banyak rasa rempah-rempahan. OOOOOOOhhh tapi tidak...not bad o rasanya. We feasted on nasi kambing, (entah inda ku ingat nama-nama arab lain-salad arab, kebab etc etc). Memang akak suka lah. The kambing inda berbau, dan sangat lembut. Rogono dia pun ok oh. Di antara RM3.00-RM8.00. Mix Grill ja culprit berharga RM30. Lau pannya banar-banar dari negara Syria kawen dgn org Brunei (si Zakir bilang lah). Minumannya teh-teh arab la, ada mint tea, cardamom tea etc. Nyaman teh mint nya, inda kuat rasa colgate.


Kami try Beer tanpa alkohol, perasa pear dan lemon (tin hijau). Sedap p. Sedap dari bir banar.


Soory ah, inda I ingat the arab names for the dishes.


Sedap ini nasi kambing. The sos orange adalah tomato fresh di tutuk dan di bubuh rempah ratus. Inda pedas.


Pendek kata sedap la. Sila la try ke kedai Aladdin di Jesselton Point (harap-harap they ada ISO la, jgn lain hari lain rasa kan).

Tuesday, October 6, 2009

Apa dalam Fridge anda?

Fruit season is here again yippie! Tapi jgn temaha coz buah-buahan kitani berbisa sikit. Dlm fridge I ada tarap, rambutan dan durian. Dan i baru nakajampa durian liar yg berwarna oren. Yo olo punya sedap pula. Sangat lemak berkrim, dan tidak semanis durian biasa. dan inda berapa kuat bau duriannya. Sedap sedap. Now i mau cari durian isi merah lagi lah.


Jangan tebarus ja makan ini 3 combination, kalau tidak happy lah para doktor dan pharmacy ramai org membeli ubat sakit leher.

Have a fruity day u'ol.

Tuesday, September 29, 2009

Peteluangan di teratak Baking Projek

We went beraya at Min's. Memang hospitality Min & Zul adalah A++++. It was so good of them to entertain us. Zul and Cha sampai pi drive malam-malam pi cari kami di jalanan (ada confusion menunggu antara Tesco Ampang dan Tesco Extra)..Inda sempat aku ambik gambar makanan si Min (the rendang paru is really to die for..sangat nyaman! dan mee rebus seafood dengan kepingan oyster juga sangat aku suka!). Min and Zul's home is so sweet. Sejuk hati masuk rumah dorang (di bantu juga dengan aircond full blast kuasa kuda 3 power kan min). Her garden is amazing! Ada "green house" mini ala Return to River Cottage, ada lemon (yg kuning), grapes (real punya, bukan pelastik), green apple (ada buah but Min said sudah gugur), kepayas, huge juicy tomatoes dan beberapa herba melayu. Aku memang kagum lah. I like Min's mosaic kitchen wall.

Kath di bawah arca bunga morning glory si Min yg menyambut kedatangan setiap tetamu.


Min's Return to River Cottage. Ada bibit carrot, parsley dan beberapa tumbuhan org putih di sini ni.

Baking Project banner. I m very proud of another of my besties ni. She finally found her forte. Doing things tht gives her the maximum satisfaction and getting paid for it!

Rumah impian aku dan Kath.

Ini silly pic - aku paksa si Kath mengayakan klip topi yg baru di beli.

Perjumpaan my 2 kawan baik. Kath and Br. Ong.
Nanti i put hgambar pembelian ah. BUt tak banyak pembelian - banyak makan ja.

Petualangan kath & Val (Part 2)

I suddenly remembered zaman dolu-dolu membaca buku Enid Blyton The Famous 5 being translated into Bahasa Melayu/Indonesia. Petualangan tu "pengembaraan" bah kan..jgn pula erti dia ketulangan kan! Anyway, ini adalah Part 2 of petualangan Kath & Val. I wanted to take artsy pictures, thus the many "dark", close up objects......LOL.

One of the main reasons of going to Melaka is to satisfy my cravings for "nasi ayam hainan bulat". Tapi..rupanya lidah ku sudah tebal. Years ago when i first tasted this round nasi, it was love at first sight. I was so taken by its round shape. Tapi, sekarang, dengan iski-siki kami berbaris lama menunggu giliran mau makan ini barang, rupanya tidak sudah I smitten. Sejuk ayam kampung stimnya, mcm bikin kembang leher mau telan the ayam sejuk, and the rice biasa-biasa ja pula. How i miss the innocence and naivety of the first ever experience of tasting this years ago...Oh welll....

I still like the old buildings in Melaka though. The odd colors and sturdy workmanship. Suka betul kami berangan-angan to live in one of the old shophouses there with its inner courtyard garden. To be transported to kehidupan zaman Puteri Hang Li Poh.


Yg ni - curiosity kills Kath. We were attracted to the sound of mengetuk-ngetuk membuat gula-gula. Mcm lawa betul candy nya - warna butterscotch caramel. Harga the candy RM3 se plastik kecil. Chisss punya bida rasa the gula-gula. Bukan rasa butterscotch, rasa colgate yg mau bangas sudah!

Petualangan Part 3 nanti ah.

Monday, September 28, 2009

Kath & Val

Apa khabar semua? raya holidays was spent with Cath. It was good to catch up with one of my besties. Penuh dengan gelak ketawa and catching up on personal updates etc etc. Nanti i upload banyak lagi pengembaraan Kath & Val ya. As of now, mau susun cerita dulu. Slow sikit enjin i ni, lama inda menaip. Part 1 ni, i just put post tema "Gadis-gadis dan bunga" dulu la.





I mau ini "pentaran" for my future rumah retirement (God's willing).

One of the few photos yg aku tidak ada buat tanda Peace. Lawa kan "decoupage" bunga ros di dinding nya.

Entah apa motif aku menaruh gambar belakang i ni ah. LOL.