Wednesday, February 25, 2009

Tag Bergambar si Sharon

(4) Ala ini gambar tak ikut aturan. Patut tis is no 5. A picture of u with some toys or cute stuff. Ini pic gila-gilahan, si Judith yg paksa pi bekambai sama si giant beruang. Bikin geli juga the toys coz sure ramai suda yg pi masuk di bawah keletiak dia tu kan.

(1) A picture of u at the most unique environment. Agak unik juga lah kan gambar kami ba 3 ni. Haahhahahahah. And i memang ada kesarungan tabiat ber "peace". Very the 70s. Gambar unik atas gambar masa situasi unik di ofis (unik la konon). Gambar unik di bawah, masa kami punya girls' sports club ka langkawi. Paleng kami suka nasi lemak di hotel ini. We reached hotel at around 2 am kali. Malar ber delay airasia di kl (and si sri tuduh si M yang bikin jinx the air asia wakakakakakak!).

(2) A picture of u in a white shirt. Aku mau taruh gambar pakai gaun putih bah, tapi nanti kamu pengsan. So in ja lah. I am so very "benggali" sini kan. Tinggal ada motosikal dan satu bundle kain ja taruh di siring aku, sure jadi benggali jual kain yg jalan dari kampung ke kampung kan.



(3) A picture that means a lot to u. Ini gambar si Hansel & Gretel (Owen & Nurul). Kami lama inda da budak kecil di family, so when these two di beranakkan, apa lagi, dicurahkan sepenuh perhatian dan kasih sayang lah. These 2 memang bestfriends.


Gambar keluarga la bah juga mesti taruh sebagai gambar yg bererti kan.




Tuesday, February 24, 2009

Di Kota Semula.....

'M back to kota semula. Visit was ok. Biasa-biasa ja. Cuaca tidak panas. Tapi durian pun sudah tiada. In fact just last week banjir kuat di Lahad Datu & Sandakan (extra ordinary banjir konon the kontraktor bilang, atau pun saja dia mau "pok" supaya dapat Extension of time). Site in Lahad Datu kena banjir (pic. di bawah) (Gembira betul tu tukang bikin bangunan banjir kan). Ber peace lagi. Tapi the contractor suffered quite a loss. The pasir2 habis hanyut. Harap-harap they got insurance la. Gambar atas, gambar teka-teki yg inda-inda. The "arca" is situated agak berdepan (bit more like ber siring) to our site. Dari dulu, aku cuba memahami apa gerangan motif arca tersebut. Adakah burung pipit yg kena lastik and jatuh d mangkuk? Atau burung sedang berehat dan me limpangkan kepalanya di mangkuk. Aku masih mencari jawaban nya. (P/S Bukan kami yg bikin ini arca ah.)
Gambar bawah is one of the sites in Sukau. Jauh betul eh. Inda I berani ambil gambar dari depan, so gambar belakang pun jadi lah ah. Aku takut o tiba-tiba if i kena suruh jaga site di Sukau ni. Yang jaga main tinggal sini sampai siap. Palis-palis. Astaga, satu kedai pun tiada o di sini. Kedai runcit pun tiada!!!!! Adadadadadadadada seriously boleh menangis kapisan, menangis kapisan kalau bos habis pikiran and send me here.

Itu ja perjalanan ku pada kali ini. Minggu ini mau ka Pitas dan Sindumin. Mudah-mudahan ada makanan atau buah-buahan menarik.

Wednesday, February 18, 2009

Perjalanan Ini...

'M off to outstation to Lahad Datu, Kinabatangan and Sandakan tomorrow onwards.
Mudah mudahan ada durian masih......... & cuaca yg sejuk dan nyaman seperti gambar embun di atas.

Tuesday, February 17, 2009

Nia's




Nia had been pestering for cakes for ages. So finally, manage to muster the strength to "improvise" and assemble cuppies for her to sell at her school. Easy peasy je. Gambar is in ascending order. Dari end finish sehingga kepada bahan mentah.




Hasil jualan si Nia (based on harga budak sekolah rendah, RM0.60 per piece) adalah sebanyak RM14.60 (24 biji sold out). Lau Pan Yang in the making....


Monday, February 16, 2009

Bundu Tuhan Ranau

Went for outstation in Ranau last week. Dengan Shah, Paival, Sarah, Wayne, Rajak. I and Sarah ikut Shah's car which is far more comfortable(compared to our co's car) for the winding Ranau road. I tought aku sudah cukup fit selepas berexercise beberapa hari, and tak akan mabuk dan lesu,tapi rupanya masih belum fit. Di tengah jalan aku termuntah (M & S - memang gadis pemuntah seumur-umurkan). Nasib sempat si Shah kasi stop di siring jalan o, kalau tidak menangis la Cygnus si shah dengan muntahku! Seriously malas i the jalan raya pi ranau o, sangat berpusing-pusing. Typing about the journey now, pun bikin i mau termuntah.

Anyway, we went for inspection and was rewarded with clear blue sky and amazing view of the Gunung Kinabalu. Tiada ambun@kabus menutupi the gunung. Lawa betul. Akhirnya siap juga the projek setelah sekan lama bertarung dengan si pembuat projek. Aku rasa sedih juga kali si shah as the architect coz the quality of work is not as he expected. Tapi apa boleh buat, kontraktor memang sot!keras kepala and inda takut. Anyway, the B&B is on a trial run, and the restaurant is already in operation and boleh sudah pi menginap. Jgn takut roboh, coz it is structurally sound. Every tiang kena piling and kena kasi tahan pi hardrock di dalam tanah. The rooms ada view to the lembah and the gunung. Sesiapa yg berjiwa seni dan ada hati mau mencipta lagu, sajak, sketsa boleh la ke mari untuk melihat keindahan alam dan mendapat idea dari nature. (Si M.Nasir ni ngam pi sini kan).


I hope my pictures do justice to the keindahan alam taken from the varous rooms of the B & B. Gambar pertama - bangunan di bawah the B&B, tempat kami bersite mtg. Lawa kan kalau dicat warna putih dan dijadikan cottage ala ala inggeris.


Jgn pedulikan gadis yg berdiri lurus seperti askar tersebut. AKu mau capture the pemaandangan di luar.



Ini aku mau kasi kalah gambar laki si anies. Taken frm inside the restoren. Bisai kan the gunung.

Pemandangan gunung dari restoren. Menghirup sup panas sambil menengok gunung!!!!


Susun atur restoren. Agak menarik dengan suntikan bright color. Tapi aku rasa si Arkitek inda berapa berkenan dengan the too many bright colors yg disuntikkan oleh si pengusaha restoren.

Aku suka lantai dia. Kaki si shah.

Check out the kabus. Seriously fresh and sangat nyaman dan sejuk the udara. Ini taken from the car park with the architect sedang minum aying.

Gambar lembah dari one of the rooms, tempat si sarah duduk. I asked si sarah to do pose ala-ala sexy leina hangat tiarap di katil tapi dia tidak mau.
Astaga sikit i lupa. Ada pembelajaran sejarah to this post. Apa erti nama Bundu Tuhan? Kita akan ingat pasal ke Tuhan nan kan, atau unsur-unsur rohaniah. Tidak sama sekali anak-anak. (Maklumat dari Pengerusi Koperasi Kg Bundu Tuhan). Pada zaman dahulu, ada sepohon pokok belunu (yg juga dikenali dengan nama Bundu bagi kaum Dusun) di kampung ini, dan tiba-tiba ada tanah runtuh, dan pokok bundu tersebut telah ikut runtuh oleh kejadian tanah runtuh tersebut. Bagi kaum Dusun di kampung ini, tuhan dalam konteks nama Bundu Tuhan bermaksud, tanah yang kerunTUHAN. Mungkin kita boleh lebih memahami situasi ini dalam senario dailog di antara 2 pihak (Tukang Tanya dan tukang Jawab , kita kasi nama si tukang jawab si Langu). "langu, nonggo do walai nu? /Langu di mana rumah mu?, Langu menjawap "Walaiku nopo nga hilo id doros do guas do bundu dih tuhan" / rumahku di dekat pokok bundu yang runtuh. Mengkali lama-lama si Langu malas mau explain terlampau panjang, di kasi short form dan dikenali sebagai BUNDU TUHAN. Maka, anak-anak itulah asal usul nama Bundu Tuhan.


Monday, February 9, 2009

Kelemahan Kepada Spek Hitam


I avoid looking at mirrors nowadays, coz i feel haggard. Eyes are the window to ketuaan. And as of now, my eyes are haggard. Perlu ditutup dengan spek hitam yg kelam. Yesterday, kasi kawan Murdun for pembelian her spek, and aku pulak yg terlebih-lebih. I am so in love with the above specs. Bagus o, dia bungkus mata yg haggard, so langsung inda nampak mata. Tapi rogono dia bikin haggard jantung. Aku belum beli lagi, coz I m on a frugal mood (hmmmmmmm). Rogono original dia RM1,328, tapi si Lau Pan bilang dia boleh kasi kurang sampai RM880. (M&S - di kedai spek, yg taukeh dia handsome tapi tangan dia berkudis tu!). Inda aku berani suruh dia kasi pakai aku the spek. 'M scared kudisnya tejangkit ke muka ku yg already haggard.
Inda lah aku membeli the specs kan, terlampau mahal. Terlampau jua mahal utk spek pi site kan. Atau....perlu kah?Hmmmm.....
Above meja makan impian ku. nanti aku mau cari spray color-color and do as above pic. And I'm mengidam mau makan moist choc cake as pic below.
(P/s urutan foto-foto tidak matching dengan tema spek hitam).

Friday, February 6, 2009

Zaman Kegelapan!

Today's post is way out from the ordinary "flowery" theme. Tried not to be affected by the country's political upheaval but just couldn't ignore it. Benci aku!!!! Agak membari kabak kabak juga keadaan yg berlaku di Perak sekarang ni. Apakan juga pikiran manusia ni ah, temaha! Gila kuasa juga semua manusia. (I am so "langu" now kan - nagging mcm si babu babu) Org lain di dunia sibuk membincangkan how to revive the world economy, tapi kita malar berebut kuasa!!!!! Padahal kalau ekonomi jatuh dan negara jadi bankrap, apa lah dapat? Aku takut betul kitani jadi mcm negara-negara jiran, when the people are fed up with the government, the possibility of people power emerging and thus cause the country to be in a worst state. Takut aku kalau ada riot ka, pembunuhan ka, etc ka. Mati lah kita di sini!
Ini lah ketamakan manusia tahap maksima. Membari ijap kan nafsu kitani manusia ni, power is so very addictive. Seriously, kalau ada peperangan, aku mau balik ke Keningau dan jadi petani ja! (Harap-harap the peperangan jangan sampai Keningau ja lah!).
Dark spirits are looming over Malaysia. Let us not succumb to the evil forces. Let us all do our bit by praying so that good will defeat over evil. (Aku mcm priest pula kan bersyarah). Tapi serious ni, mari lah kita bersembahyang sama-sama. Apa yg berlaku di Malaysi ni kan, hanya boleh di overcome only by going back to our faith in God. To let God handle things and ask for wisdom supaya kita dijauhi dari sifat tamak haloba manusia! Amen Sri & M!!!!!!!!!
(P/s Motif gambar bertemakan "there is light in the midst of darkness. Good will overcome evil!"!!!!!!!! ngam kan lilin ku!).Wakakakakakakkakakakak!

Thursday, February 5, 2009

Tuesday, February 3, 2009

Strength and Peace

BDM's wife passed away on the 1st February 2009. May her soul rest in peace, and the Lord grant BDM and his family strength to go through this sad sad times.