Monday, February 16, 2009

Bundu Tuhan Ranau

Went for outstation in Ranau last week. Dengan Shah, Paival, Sarah, Wayne, Rajak. I and Sarah ikut Shah's car which is far more comfortable(compared to our co's car) for the winding Ranau road. I tought aku sudah cukup fit selepas berexercise beberapa hari, and tak akan mabuk dan lesu,tapi rupanya masih belum fit. Di tengah jalan aku termuntah (M & S - memang gadis pemuntah seumur-umurkan). Nasib sempat si Shah kasi stop di siring jalan o, kalau tidak menangis la Cygnus si shah dengan muntahku! Seriously malas i the jalan raya pi ranau o, sangat berpusing-pusing. Typing about the journey now, pun bikin i mau termuntah.

Anyway, we went for inspection and was rewarded with clear blue sky and amazing view of the Gunung Kinabalu. Tiada ambun@kabus menutupi the gunung. Lawa betul. Akhirnya siap juga the projek setelah sekan lama bertarung dengan si pembuat projek. Aku rasa sedih juga kali si shah as the architect coz the quality of work is not as he expected. Tapi apa boleh buat, kontraktor memang sot!keras kepala and inda takut. Anyway, the B&B is on a trial run, and the restaurant is already in operation and boleh sudah pi menginap. Jgn takut roboh, coz it is structurally sound. Every tiang kena piling and kena kasi tahan pi hardrock di dalam tanah. The rooms ada view to the lembah and the gunung. Sesiapa yg berjiwa seni dan ada hati mau mencipta lagu, sajak, sketsa boleh la ke mari untuk melihat keindahan alam dan mendapat idea dari nature. (Si M.Nasir ni ngam pi sini kan).


I hope my pictures do justice to the keindahan alam taken from the varous rooms of the B & B. Gambar pertama - bangunan di bawah the B&B, tempat kami bersite mtg. Lawa kan kalau dicat warna putih dan dijadikan cottage ala ala inggeris.


Jgn pedulikan gadis yg berdiri lurus seperti askar tersebut. AKu mau capture the pemaandangan di luar.



Ini aku mau kasi kalah gambar laki si anies. Taken frm inside the restoren. Bisai kan the gunung.

Pemandangan gunung dari restoren. Menghirup sup panas sambil menengok gunung!!!!


Susun atur restoren. Agak menarik dengan suntikan bright color. Tapi aku rasa si Arkitek inda berapa berkenan dengan the too many bright colors yg disuntikkan oleh si pengusaha restoren.

Aku suka lantai dia. Kaki si shah.

Check out the kabus. Seriously fresh and sangat nyaman dan sejuk the udara. Ini taken from the car park with the architect sedang minum aying.

Gambar lembah dari one of the rooms, tempat si sarah duduk. I asked si sarah to do pose ala-ala sexy leina hangat tiarap di katil tapi dia tidak mau.
Astaga sikit i lupa. Ada pembelajaran sejarah to this post. Apa erti nama Bundu Tuhan? Kita akan ingat pasal ke Tuhan nan kan, atau unsur-unsur rohaniah. Tidak sama sekali anak-anak. (Maklumat dari Pengerusi Koperasi Kg Bundu Tuhan). Pada zaman dahulu, ada sepohon pokok belunu (yg juga dikenali dengan nama Bundu bagi kaum Dusun) di kampung ini, dan tiba-tiba ada tanah runtuh, dan pokok bundu tersebut telah ikut runtuh oleh kejadian tanah runtuh tersebut. Bagi kaum Dusun di kampung ini, tuhan dalam konteks nama Bundu Tuhan bermaksud, tanah yang kerunTUHAN. Mungkin kita boleh lebih memahami situasi ini dalam senario dailog di antara 2 pihak (Tukang Tanya dan tukang Jawab , kita kasi nama si tukang jawab si Langu). "langu, nonggo do walai nu? /Langu di mana rumah mu?, Langu menjawap "Walaiku nopo nga hilo id doros do guas do bundu dih tuhan" / rumahku di dekat pokok bundu yang runtuh. Mengkali lama-lama si Langu malas mau explain terlampau panjang, di kasi short form dan dikenali sebagai BUNDU TUHAN. Maka, anak-anak itulah asal usul nama Bundu Tuhan.


12 comments:

fabmom said...

wakakakaa!! Sot! Keruntuhan! mati-matilah aku ingat Tuhan juga!!

Val Aziz said...

Bagus oh ini cigu ada contoh karangan lagi wakakakakak but the view of the mountain is so pic perfect! psst..itu arkitek yg alim skit tu kah yg suka pasang radio yg mcm sinar fm or yg ada ceramah agama punya tu?

whimsical said...

Val inda pula i tau apa minat dia.hahahha inda pernah i dengar dia pasang radio Sinar dan ceramah agama sepanjang kami kenal dia.hahahah He very org bijak pandai punya.Learned people.Berilmu dan kaya tapi jenis diam dan tak show off punya. Whn dengan dia, automatically akan malu sendiri if terlebih cakap lah.

Shabbymom said...

wakakakahhh....sot...aku pun mati-mati ingat ketuhanan...& banyak gereja & suster di sana!!!!....tima kaseh lah ciku bel...4 the info!!!...psssst pandai sudah kau besakap dusun gia!!!!!!!!......

Anies Azeera said...

... masi lagi i befikir, kenapalah dorang pilih TUHAN dan bukan RUNTUH? bikin conpius o kan. All this while, I pun fikir Bundu Tuhan tu pasal ke TUHAN an.

Trima kasih atas maklumatnya ya Bu guru.

Zaiton Yunus said...

ko ni ah whimsy...terkekek-kekek aku ketawa sendirian..."ko baca c whimsy ka tu" c aines bilang...soalan yg sm diulang2 kalo aku start mcm sot ketawa sendiri...

whimsical said...

heheheheh tq u'ol kerana berjaya menambah pengetahuan am melalui pembelajaran blog

Sokid_bundutuhan said...

tu laa kamu...asal ada tuhan ja kamu ingat tuhan...tulaa...orang cakap dusun kamu ibda mau belajar....

Aryana Syukor said...

Thanks for sharing. Tapi boleh ka kalau mau tumpang tanya, B&B tu di mana? Penginapan baru ka? Di Bundu Tuhan juga kan?

Kodou said...

Senang sj tu... Penduduk di sana ada bahasa sendiri.. Bahasa dusun.. Bukan bahasa melayu sj yg wujud dlm dunia.. Get out from the tempurung..see, hear the world sorrunding you..

Kodou said...

Otopot...

Kodou said...

Otopot...